ambient-chillout-melodies-vol1

https://www.mixcloud.com/johntsip/ambient-chillout-melodies-vol1/

Εκτακτες ειδήσεις

«Βράζει» το μέτωπο της Ταϊβάν

«Βράζει» το μέτωπο της Ταϊβάν – Γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση άρχισε η Κίνα, μήνυμα προς τον Lai Ching-te

 

«Βράζει» το μέτωπο της Ταϊβάν – Γιγαντιαία στρατιωτική άσκηση άρχισε η Κίνα, μήνυμα προς τον Lai Ching-te

Οι ασκήσεις ήταν «μια αυστηρή προειδοποίηση για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων της «Ανεξαρτησίας της Ταϊβάν»», ανέφερε σε δήλωση η Διοίκηση του Ανατολικού Μετώπου του PLA
Μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις γύρω από την Ταϊβάν άρχισε η Κίνα σήμερα, επιβεβαιώνοντας τους φόβους ότι το Πεκίνο θα εντείνει τις εντάσεις λίγες μέρες αφότου ο πρόεδρος της Ταϊβάν Lai Ching-te επιβεβαίωσε την κυριαρχία της χώρας του σε μια ομιλία για την Εθνική Ημέρα.
Ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός είπε ότι έστειλε χερσαίες, ναυτικές, αεροπορικές και πυραυλικές δυνάμεις για να ασκήσουν «περιπολίες πολεμικής ετοιμότητας, αποκλεισμό βασικών λιμανιών και περιοχών, επίθεση σε θαλάσσιους και χερσαίους στόχους και κατάληψη συνολικής υπεροχής».
Οι ασκήσεις ήταν «μια αυστηρή προειδοποίηση για τις αυτονομιστικές ενέργειες των δυνάμεων της «Ανεξαρτησίας της Ταϊβάν»», ανέφερε σε δήλωση η Διοίκηση του Ανατολικού Μετώπου του PLA.
Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι «ανησυχούν σοβαρά» από τις ασκήσεις και καταδίκασαν το Πεκίνο για απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα.
«Η απάντηση της Κίνας με στρατιωτικές προκλήσεις σε μια συνηθισμένη ετήσια ομιλία είναι αδικαιολόγητη και κινδυνεύει να κλιμακωθεί», δήλωσε ο εκπρόσωπος του State Department, Matthew Miller.
Ο Lai συγκάλεσε συνάντηση εθνικής ασφάλειας, ενώ το γραφείο του κάλεσε την Κίνα να τερματίσει τις στρατιωτικές προκλήσεις και να σταματήσει να απειλεί την Ταϊβάν.
«Υπάρχει ευρεία συναίνεση μεταξύ της διεθνούς κοινότητας σχετικά με τη σημασία της διατήρησης της ειρήνης και της σταθερότητας στα στενά της Ταϊβάν και στην περιοχή Ινδο-Ειρηνικού», ανέφερε το γραφείο του Lai.
«Η Κίνα πρέπει να αντιμετωπίσει την πραγματικότητα της ύπαρξης της Δημοκρατίας της Κίνας (Ταϊβάν) και να σεβαστεί την επιλογή του λαού της Ταϊβάν για έναν δημοκρατικό και ελεύθερο τρόπο ζωής».
Οι ασκήσεις του PLA ακολουθούν μια ομιλία του Lai την περασμένη Πέμπτη, στην οποία υποστήριξε την κυριαρχία της Ταϊβάν, αλλά κάλεσε επίσης την Κίνα να συνεργαστεί μαζί του για την ειρήνη.
Τόνισε επίσης την εξέγερση του 1911 που ανέτρεψε την κινεζική αυτοκρατορική κυριαρχία ως μέρος της ιστορίας της Ταϊβάν, σε μια ώθηση προς εκείνους τους Ταϊβανέζους που ασπάζονται την κινεζική ταυτότητα.
Οι βοηθοί του Lai περιέγραψαν την ομιλία του ως χειρονομία καλής θέλησης προς το Πεκίνο, ενώ ξένοι παρατηρητές την θεώρησαν συγκρατημένη και μετριοπαθή.
«Υπήρξαν στιγμές που το Πεκίνο ανταπέδωσε την αυτοσυγκράτηση της Ταϊπέι.
Αυτό θα μπορούσε να ήταν ένα από αυτά. Αλλά επιλέγουν έναν διαφορετικό δρόμο», ανάρτησε στο X τη Δευτέρα ο Rush Doshi, ο οποίος εργαζόταν για τις κινεζικές υποθέσεις στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας του Προέδρου των ΗΠΑ Joe Biden μέχρι τις αρχές του έτους.

Οι εντάσεις

Το Πεκίνο έχει καταγγείλει τον Lai, ο οποίος εξελέγη τον Ιανουάριο, ως «επικίνδυνο αυτονομιστή» και ενέτεινε απότομα τους ελιγμούς κοντά στα ύδατα και τον εναέριο χώρο της Ταϊβάν από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Η Κίνα διεκδικεί την Ταϊβάν ως μέρος της επικράτειάς της και απειλεί να την προσαρτήσει δια της βίας εάν η Ταϊπέι αρνηθεί να υποβληθεί στον έλεγχό της επ' αόριστον.
Ο PLA ονόμασε τις ασκήσεις του «Joint Sword 2024 B», πλαισιώνοντάς τις ως συνέχεια ελιγμών που διοργανώθηκαν τρεις ημέρες μετά την ορκωμοσία του Lai τον Μάιο.
Το Πεκίνο χρησιμοποιεί τακτικά στρατιωτικούς ελιγμούς και προπαγάνδα για αυτούς, για να προσπαθήσει να εκφοβίσει το κοινό της Ταϊβάν και να ασκήσει πίεση στις ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν.
Ταϊβανέζοι και ξένοι αξιωματούχοι ασφαλείας και στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες έχουν πει ότι πολλές από τις κινήσεις του PLA είναι ασκήσεις που θα πραγματοποιούσε ούτως ή άλλως.
Την περασμένη εβδομάδα, ανώτεροι αξιωματούχοι της Ταϊβάν δήλωσαν ότι η PLA είχε διατηρήσει έναν ασυνήθιστα μεγάλο αριθμό πλοίων στη θάλασσα, υποδηλώνοντας ότι θα συνδέει τον τελευταίο μεγάλο ελιγμό της περιόδου άσκησης στην ομιλία της Εθνικής Ημέρας του Lai.
«Το γεγονός ότι κάλεσαν την άσκηση μετά τα εγκαίνια τον Μάιο «Joint Sword 2024 A» σήμαινε επίσης ότι έπρεπε να πραγματοποιήσουν ένα άλλο με το όνομα «Joint Sword 2024 B»», είπε ένας Ταϊβανέζος αξιωματούχος.
Η PLA είπε ότι το αεροπλανοφόρο της Liaoning συμμετείχε στην άσκηση στα ύδατα ανατολικά της Ταϊβάν για να εξασκήσει «συνεργασία πλοίου-αεροσκάφους, κοινό εναέριο έλεγχο και χτυπήματα σε θαλάσσιους και επίγειους στόχους».
Η ακτοφυλακή της Ταϊβάν είπε ότι πολλά σκάφη από την κινεζική ακτοφυλακή, η οποία βοηθά στη διεκδίκηση των εκτεταμένων εδαφικών διεκδικήσεων της Κίνας και αποτελεί μέρος της στρατιωτικής αλυσίδας διοίκησης, περίμεναν σε νηοπομπές στα ύδατα βόρεια, νοτιοανατολικά και ανατολικά του νησιού.
Οι ασκήσεις της Κίνας τον Μάιο περιλάμβαναν για πρώτη φορά ένα στοιχείο της ακτοφυλακής, αλλά η εμπλοκή της Δευτέρας φάνηκε μεγαλύτερη.
Η Κινεζική Ακτοφυλακή είπε ότι τέσσερις σχηματισμοί πλοίων διενεργούσαν «επιθεωρήσεις επιβολής του νόμου» και «πλέουν και διατηρούν τον έλεγχο» στα ύδατα που περιβάλλουν την Ταϊβάν.
«Πρόκειται για μια πρακτική επιχείρηση βάσει της Αρχής της Μίας Κίνας για τη διαχείριση και τον έλεγχο της νήσου Ταϊβάν σύμφωνα με το νόμο», ανέφερε.

www.bankingnews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια