ambient-chillout-melodies-vol1

https://www.mixcloud.com/johntsip/ambient-chillout-melodies-vol1/

Εκτακτες ειδήσεις

96χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο

Χάρκοβο Ουκρανία
 

96χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος σκοτώθηκε στο Χάρκοβο από ρωσικό βομβαρδισμό

Επέζησε από το ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντόρα-Μιτελμπάου στον ίδιο πόλεμο. Και το στρατόπεδο Μπέργκεν-Μπέλσεν. Την περασμένη εβδομάδα, ο Μπόρις Ρομαντσένκο, ένας 96χρονος επιζών του Ολοκαυτώματος, σκοτώθηκε όταν βομβαρδισμοί έπληξαν το διαμέρισμά του στην κατεστραμμένη ουκρανική πόλη του Χάρκοβο.

Η πολυώροφη πολυκατοικία όπου διέμενε ο Ρομαντσένκο βομβαρδίστηκε και πυρπολήθηκε. Το Χάρκοβο, η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, έχει δεχθεί σφοδρά πυρά από το ρωσικό πυροβολικό καθ’ όλη τη διάρκεια της εισβολής, την οποία ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν αποκαλεί «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» απαραίτητη για τον αφοπλισμό και την «αποναζιστικοποίηση» της Ουκρανίας.

«Σκεφτείτε πόσα πέρασε», είπε ο Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τη Δευτέρα (21/3) για τον Ρομαντσένκο. «Κατέληξε να σκοτωθεί από ένα ρωσικό χτύπημα, το οποίο έπληξε ένα συνηθισμένο πολυώροφο κτήριο στο Χάρκοβο. Κάθε μέρα του πολέμου, γίνεται ολοένα και πιο προφανές το τι σημαίνει γι’ αυτούς η “αποναζιστικοποίηση”», σχολίασε ο Ζελένσκι.

Ο Ρομαντσένκο γεννήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 1926 στο Μποντάρι, κοντά στην πόλη Σούμι.

Απελάθηκε στο Ντόρτμουντ το 1942, όπου χρειάστηκε να κάνει καταναγκαστική εργασία εξόρυξης. Μετά από μια ανεπιτυχή απόπειρα διαφυγής, στάλθηκε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ το 1943, όπου περισσότεροι από 53.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.

Στη συνέχεια στάλθηκε στο Peenemünde, στο νησί Usedom της Βαλτικής Θάλασσας, όπου εργάστηκε καταναγκαστικά ως εργάτης στο πρόγραμμα πυραύλων V2, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Ντόρα- Μίτελμπαου  και στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν- Μπέλσεν.

Ο Ρομαντσένσκο είχε υπηρετήσει για πολλά χρόνια ως αντιπρόεδρος της Διεθνούς Επιτροπής Μπούχενβαλντ- Ντόρα και ήταν αφοσιωμένος στην καταγραφή των ναζιστικών εγκλημάτων.

Τόσο το Υπουργείο Εξωτερικών όσο και το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας καταδίκασαν τον θάνατο.

«Ο Πούτιν κατάφερε αυτό που ούτε ο Χίτλερ δεν μπόρεσε», ανέφερε το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας στον λογαριασμό του στο Twitter.

https://eleftherostypos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια