ambient-chillout-melodies-vol1

https://www.mixcloud.com/johntsip/ambient-chillout-melodies-vol1/

Εκτακτες ειδήσεις

Χριστουγεννιάτικες συνταγές

Χριστουγεννιάτικες συνταγές

απο Ελλάδα, Αγγλία ,Γερμανία

Καθώς τα Χριστούγεννα πλησιάζουν οι κουζίνες της Ελλάδας αρχίζουν να γεμίσουν με το γλυκό άρωμα από κανέλα, μοσχοκάρυδο και καβουρδισμένα αμύγδαλα καθώς τα περισσότερα νοικοκυριά αρχίζουν να προετοιμάζουν τα γλυκά των Χριστουγέννων και αλλες παραδοσιακές λιχουδιές που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια των εορτών. Τα πιο γνωστά τα χριστουγενιάτικα γλυκά ειναι τα μελομακάρονα και οι κουραμπιέδες. Στο αρθρο αυτό ακολουθούν οι συνταγές για ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ και συνταγές για ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ (οι συνταγές ειναι της μητέρας μου που ειναι νησιώτισσα), καθώς και μια συνταγή για τη χριστουγεννιάτικη γαλοπούλα γεμιστη με κάστανα και μια συνταγή Χριστουγεννιάτικης Εγγλέζικιας Πουτιγγας (απο τη γυναίκα μου που ειναι Αγγλίδα) για οσους θέλουν μια Ευρωπαική γεύση στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Πριν ομως προχωρήσουμε στις Χριστουγεννιατικες συνταγές μας ας δουμε τι εχουν αλλοι Ευρωπαικοί λαοι στο τραπέζι των Xριστουγέννων
.
ΓΕΡΜΑΝΙΑ. Απο παράδοση η Γερμανία ειναι η χώρα των Χριστουγέννων, ηδη απο τις αρχές του Νοέμβρη οι δρόμοι και τα καταστήματα στολίζονται χριστουγεννιάτικα και σε πολλές κεντρικές πλατείες ηδη αρχίζουν να πωλουνται χριστουγεννιάτικα δέντρα. Στη Γερμανία το βασικό συστατικό των χριστουγενιάτικων γλυκισμάτων ειναι το Μαρζιπάν η Μαρτσιπαν (στα Γερμανικά) . Απο τα πιο διαδεδομένα γλυκίσματα ειναι το Στόλλεν, κέικ με Μαρζιπαν και κομάτια απο αποξηραμένα φρούτα, επικαλυμένο με αχνη ζάχαρη, τα σμαλτζγκεπέκ που μοιάζουν με τους δικούς μας λουκουμάδες αλλά τηγανισμένα σε χοιρινό λαρδί και πασαλιμένα με αχνη ζάχαρης και τα Λεμπκουχεν με κυρια συστατικα το μέλι, κανέλα, γλυκάνισο, γαρύφαλλο, σταφίδες, μοσχοξάρυδο, πιπερόριζα ζυμωμένα σε πολλά σχηματα και με επικάλυψη σοκολάτας. Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σαν κυριο πιάτο οι Γερμανοί προτιμούν παραδοσιακά τη γεμιστή χήνα με δαμάσκηνα συνοδευόμενη απο λαχανικά, βραστές πατάτες και γλυκό κόκκινο λάχανο με γαρύφαλλα και πιο σπάνια προτιμούν το ψάρι του γλυκού νερού Κυπρίνο (Κάρπφεν) μαγειρεμένο με μανιτάρια και μπέικον. Το πιο αγαπημένο ποτο των Χριστουγέννων ειναι το ζεστό Γκλου Βαιν, κοκκινο κρασι βρασμένο με ζάχαρι, κανέλα, γαρύφαλλα και αλλα μυρωδικα.

ΑΓΓΛΙΑ. Μεγάλη γιορτη ειναι τα Χριστούγεννα και στην Αγγλία. Και εδω οπως στη Γερμανια και αλλες χωρες της Δυτικης και Βορειας Ευρώπης οι δρόμοι και τα καταστήματα στολίζονται απο τις αρχές του Νοέμβρη. Στους πεζόδρομους των πόλεων διοργανώνονται διαφορα χριστουγεννιάτικα θεάματα. Παιδια, ομάδες των Δημων, φιλανθρωπικοι συλογοι οπως ο Στρατός της Σωτηρίας παιζουν χριστουγεννιάτικα τραγούδια και κάλαντα με συνοδεία πνευστών, δημιουργώντας μια μαγική ατμοσφαιρα πού μας θυμιζη τη Χριστουγεννιάτικη Ιστορία το Ντίκενς ( κανονικά το γνωστό βιβλίο του Τσαρλς Ντίκενς λέγεται Κριστμας Κάρολ - Χριστουγεννιάτικα Καλαντα (ενικος).Εβδομάδες πριν τα Χριστούγεννα οι Εγγλέζικες οικογένειες και κυρίως οι γυναίκες πηγαίνουν για τα Χριστουγεννιάτικα Ψωνια. Στο Λονδίνο στην Οξφορντ στρητ η στα μεγάλα εμπορικά κέντρα κοντά στο Λονδίνο οπως το Μπλου Γουωτερ στο Κεντ που ειναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη, το Λεηκσαιντ στο Εσσεξ και φυσικα στα εμπορικα κέντρα καθε μεγάλης πολης.Το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι στην Αγγλία αποτελειται οπως και σε μας απο τη γεμιστη γαλοπούλα με τρεις διαφορετικές γεμισεις (κάστανα, εντοσθια,και κρεας λουκάνικου) συνοδεωόμενοι απο ψητές πατάτες, ψητα καρότα, ψητη γλυκόριζα, λαχανάκια Βρυξελλών με κάστανα, βραστό γλυξο καλαμπόκι και σάλτσα απο βατόμουρα. Τα παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα γλυκα στην Αγγλια ειναι η χριστουγεννιάτικη πουτιγγα και οι μινς παις (μικρές πιτες γεμιστές με αποξηραμένα φρουτα).

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΜΕΛΟΜΑΚΑΡΟΝΑ



Συστατικά:
1 μικρό ποτήρι κονιάκ
1 κουταλάκι του γλυκού γαρύφαλλο (σκόνη η θρυμματισμένο στο μιξερ η στο γουδι)
1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα
1 φλιτζάνι φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
2 κουταλάκια του γλυκού τριμμένη φλούδα πορτοκαλιού
1 φλιτζάνι του τσαγιού ζάχαρη
2 κουταλάκια του τσαγιού μπεικ πάουντερ
1 ποτίρη μπύρας
2 ποτίρια ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι του τσαγιού σιμιγδαλι
1 κιλό αλεύρι απλό
Για την επίκάλυψη
1 / 2 κιλό καρύδια τριμένα αναμιγμένα με με ζάχαρη και κανέλα

Για το σιρόπι:
2 φλιτζάνια ζάχαρη
2 φλιτζάνια μέλι
2 φλιτζάνια νερό.

Μέθοδος:

Τοποθετήστε όλα τα κύρια συστατικά, εκτός από το αλεύρι και τα καρύδια, σε μίξερ μέχρι να αναμιχθή καλά. Τοποθετήστε το μείγμα σε μια πλαστική και προσθεστε σιγα σιγα το αλευρι, ζυμωνοντας παραλληλα μεχρι να επιτευχθη η κατάληλη ζύμη για το ψησιμο. Καλούπι, το κλασικο καλούπι στα μελομακάρονα ειναι οβαλ, περίπου 6x3 εκατοστά, για διακόσμηση εαν εχουμε ενα κρυστάλινο πιατάκι του γλυκου με σχεδια μπορουμε να το χρησιμοποιησουμε σαν σφραγίδα πιεζοντας τη βαση του απαλα πανω στο μελομακάρονο. Τοποθετήστε τα μελομακάρονα στο φουρνο πανω σε λαμαρινες επικαλυμένες με λιγο λάδι, ψήνουμε σε 180 βαθμους μέτριο φούρνο μέχρι να πάρουν απαλο χρυσο καφετι χρωμα. Ενώ τα μελομακαρονα μαγειρεύονται προετοιμάστε το σιρόπι βαζοντας όλα τα συστατικά σε μια κατσαρόλα με σιγανο βρασμό. Όταν το σιρόπι γίνη παχύρρευστο είναι έτοιμο για το πασπαλισμα. Όταν ψηθουν τα μελομακάρονα, βουτήχτε τα ένα-ένα στο σιρόπι και απλώστε τα σε μια πιατέλα (στρώμα, στρώμα με μια γενναιόδωρη χούφτα καρύδια τριμενα και αναμιγμένα με κανέλλα και ζάχαρη σε καθε επιπεδο εως οτου σχηματιστη μια πυραμίδα) αφηστε τα να κρυώσουν και να πιουν το σιροπι.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΚΟΥΡΑΜΠΙΕΔΕΣ



Συστατικά:
250 γραμ. βούτυρο
1 φλιτζάνι ηλιέλαιο
1 / 2 φλιτζάνι νερό
1 μικρό ποτήρι του λικερ με κονιάκ
1 κρόκο αυγού
50 γραμ. ζάχαρης
1 κιλό αλεύρι (περίπου)
Ενα και μισο φλιτζάνι με τριμμένα αμύγδαλα
1 κουταλακι του γλυκου μπεικινγκ παουντερ
1 / 2 κουταλακι του γλυκου μοσχοκάρυδο τριμμένο
1 / 2 κουταλακι του γλυκου γαρύφαλλο τριμμένο

Μέθοδος:

Αναμιγνύουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη μαζί σε μίξερ μεχρι να αναμιχθουν καλα. Προσθέστε το κρόκο αυγού, το λάδι, το νερό και κονιάκ και δυο μεγάλες κουταλιες αλεύρι , ανάμειχτε το μιγμα καλα και ρίξτε το σε ένα μεγάλο μπολ μαζι με τα αμύγδαλα και το αλεύρι, το μπεικινγκ παουντερ, μοσχοκάρυδο και το γαρρυφαλο. Ζυμώνετε μέχρι να δεση ζυμη. Φτιαχτε τους κουραμπιέδες σε ωοειδές (που είναι το παραδοσιακό σχήμα) ή σε οποιοδήποτε σχήμα θέλετε. Ψήστε σε μέτριο φούρνο μέχρι 180 βαθμους. Οταν ψηθουν οι κουραμπιεδες τους αφήνουμε να κρυώσουν και κατόπιν τους πασπαλιζουμε με αχνη ζαχαρι τοποθετώντας τους σε μεγάλη πιατέλα οπως και τα μελομακάρωνα. Όταν γεμιση η πιατέλα προσθέστε περισότερη ζάχαρη αχνη πανω απο την πυραμιδα.

ΣΥΝΤΑΓΗ ΓΙΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΑΛΟΠΟΥΛΑ ΓΕΜΙΣΤΗ

Συστατικά:
ολα τα εντόσθια της Γαλοπούλας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
150 γραμ. Τοματοπολτός
1 / 2 κουταλακι του γλυκου γαρυφαλλο
1 / 2 κουταλακι του γλυκου κανέλα
100 γραμ. Κουκουνάρια, ψιλοκομμένα
10-15 βραστά κάστανα ξεφλουδισμένα
200 γραμ. χοντροτριμμένο τυρί παρμεζάνα
1 / 2 κιλό ρύζι
αλάτι & πιπέρι

Μέθοδος:

Καβουρδιζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι σε λίγο λάδι. Προσθέτουμε τα τεμαχισμένα εντόσθια και τα τηγανίζουμε για λίγα λεπτά μεχρι να παρουν γκριζο χρωμα . Αναμίξτε όλα τα υπόλοιπα συστατικά και ανακατεύετε καλά μέχρι να γινουν μειγμα. Γεμιστε τη γαλοπουλα με αυτό το μείγμα και κλειστε τα δύο άκρα της με κλωστη για να εμποδίσει την γέμιση να βγει εξω κατα το ψησιμο. Τυλίξτε τη γαλοπουλα σε αλουμινόχαρτο και βάλτε την στο φούρνο σε χαμηλη θερμοκρασια 170 βαθμουςμέχρι να ψηθη, το χρονικό διάστημα θα εξαρτηθεί από το βάρος της γαλοπούλας και με την γέμιση που εχει. Κανονικά σε χαμηλο φουρνο χρειάζονται 20 λεπτά ανά 1 / 2 κιλό συν 20 λεπτά επιπλέον (7-8 κιλα γαλοπουλα χρειαζεται περίπου 4,5 ωρες περίπου σε χαμηλο φουρνο 170 βαθμων). Αφαιρέστε το αλουμινόχαρτο την τελευταία μισή ώρα για να ξεροψηθη η πέτσα.

Συνταγη για Αγγλική πουτίγκα Χριστουγέννων

Αν και αυτή η νοστιμη συνταγή έχει έναν μακρύ κατάλογο συστατικών, είναι πολύ εύκολο να γίνη. Ειναι καλλιτερα η πουτιγκα να γίνεται λίγες εβδομάδες πριν από τα Χριστούγεννα, ώστε να υπάρξει χρόνος για να ωριμάσουν οι γεύσεις. Εγγλεζικη Χριστουγεννιάτικη πουτίγκα.

Συστατικά:
50 γραμ. αλευρι (που φουσκωνη μονο του)
180 γραμ. αλεύρι απλό
1 κουταλάκι του γλυκού μπεικινγκ παουντερ
1 / 2 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο
1 γραμ.μικτα μπαχαρικα (κανελα, μοσχοκάρυδο, γαρύφαλλο)
50 γραμ. τριμμένα αμύγδαλα
250 γραμ. ψιλοκομμένο ξύγκι
225 γραμ. σκούρα ζάχαρη
100 γραμ. λευκό ξερό ψωμι
1.5 κιλο μικτες σταφίδες, κορινθιακή, ξανθή και σουλτανίνα
1 κουταλι της σουπας μαύρο σιρόπι
λεπτα τριμμένη φλουδα και το χυμό από ενα λεμόνι
λεπτα τριμμένη φλουδα ενος πορτοκαλιού
λεπτα τριμμένη φλουδα ενος καροτου
ενα τριμμενο μήλο καθαρισμενο χωρις τη φλούδα
200 γραμμάρια ψιλοκομμένα πεκανατς η καρυδια
2 κουταλιες της σουπας μπράντι ή ρούμι
150 γραμ. Μαυρη μπιρα (Γκιννες)
4 μεγάλα αυγά, χτυπημένα
αλεύρι και βούτυρο για την προετοιμασία της βασης της πουτίγκας.

Μέθοδος:

Αναμιγνύετε από κοινού τα άλευρια και τα μπαχαρικά σε ένα μεγάλο μπολ. Ανακατεύετε στο μιγμα τα αμύγδαλα, τη ζάχαρη, το ξύγκι και τα ψυχουλα του ψωμιού, ανάκατέβωντας καλά. Προσθήκη όλων των υπόλοιπων συστατικών, αναδεύοντας καλά μετά από κάθε προσθήκη. Κάλυπτουμε την πουτιγκα με Κολλητική μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο ή σε ένα δροσερό μέρος απο ενα 24ωρο έως μια εβδομάδα αν είναι δυνατόν, κατα τη διαρκεια αυτη την ανακατευουμε μερικές φορές. Το μιγμα ειναι για δυο πουτιγκες.
Αφου περάση η περίοδος των 24 ωρων η μερικων ημερων ειναι καιρος για το μαγείρεμα της πουτιγκας. Χρησιμοποιηστε δυο μπολ πυρεξ ελαφρα πασαλιμενα με βουτυρο και απο πανω αλευρι για να βαλετε τις πουτιγκες.
Σκεπάστε την επιφάνεια απο καθε μπολ πυρεξ με φοιλ η πανι και δεστε το με σπαγγο ετσι ωστε να μην μπει νερό στη πουτιγκα κατα το μαγείρεμα. Βαλτε το μπολ οπως ειναι σε μεγάλη χυτρα με βραστο νερο που να μην ξεπερναει το μισο υψος του μπολ. Αφηστε να βράση για 5-6 ωρες ( προσοχη πρεπει να προσθετετε νερό ωστε να μην μεινη η κατασαρολα στεγνη). Αφηνουμε την πουτιγκα να κρυώση και αφαιρουμε το φοιλ. Η πουτιγκα τρώγετε καλλίτερα ζεστη για αυτο πριν τη βάλετε στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι ζεστανετε την με τον ιδιο τροπο οπως τη μαγειρέψατε για 1 ωρα η βαλτε την στο θαλαμο μικροκυματων για λιγα λεπτα (προσοχη μην υπαρχη αλουμίνιο η νομίσματα μεσα στη πουτιγκα).
Σερβίρουμε τη πουτιγκα με κρέμα γάλακτος.

πηγή: http://www.in2greece.com

Δεν υπάρχουν σχόλια