ambient-chillout-melodies-vol1

https://www.mixcloud.com/johntsip/ambient-chillout-melodies-vol1/

Εκτακτες ειδήσεις

Υφάσματα θα φορτίζουν συσκευές


Επιστροφή

Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΑΠΘ

Υφάσματα θα φορτίζουν συσκευές

Με... «Νανοργάνικ» και «Υφατρόνικ», το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης καθοδηγεί την έρευνα στα εύκαμπτα οργανικά ηλεκτρονικά για την παραγωγή ενέργειας και στις εφαρμογές για την κλωστοϋφαντουργία!
Πρόκειται για δύο προγράμματα συνολικού προϋπολογισμού 1,4 εκατομμυρίων ευρώ, που εκπονούνται με την επιστημονική ευθύνη του εργαστηρίου νανοτεχνολογίας και τη συμμετοχή έξι εταιρειών υψηλής τεχνολογίας.
Στόχος του «Νανοργάνικ» είναι η δημιουργία μιας πλήρους τεχνολογίας οργανικών ηλεκτρονικών, η οποία περιλαμβάνει:
* Την ανάπτυξη προηγμένων οργανικών ημιαγωγών, διαφανών ηλεκτροδίων και νανο-δομικών υλικών (φανταστείτε ένα «ψηφιακό χαρτί» σε μέγεθος ίσο μ' ένα μηνιαίο περιοδικό, που θα μπορείτε να το αναδιπλώνετε και να το βάζετε στο πορτοφόλι σας ή τεράστια φύλλα με φωτοβολταϊκά κύτταρα, τα οποία θα είναι πάμφθηνα διότι θα παράγονται στην ουσία από... εκτυπωτές).
* Το συνδυασμό των τεχνολογιών εκτύπωσης και κενού για την ανάπτυξη οργανικών ηλεκτρονικών διατάξεων τόσο σε σκληρά όσο και σε εύκαμπτα υποστρώματα, όπως οργανικά φωτοβολταϊκά στοιχεία και οργανικά κυκλώματα.
* Τη συμβατότητα υλικών και τεχνικών ανάπτυξης με διαδικασίες ευρείας κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την άμεση εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα.
Το «Υφατρόνικ» αφορά την ανάπτυξη πλήρους τεχνολογίας για την ενσωμάτωση εύκαμπτων οργανικών φωτοβολταϊκών διατάξεων (ΟΦΔ) σε κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα (για παράδειγμα, ρούχα που θα μπορούν να φορτίζουν ηλεκτρονικές συσκευές). Θα χαρακτηρίζονται τόσο από βελτιωμένες ιδιότητες, για να διασφαλιστεί η λειτουργικότητά τους, αλλά και την απαραίτητη μηχανική αντοχή στην κάμψη και στην έκταση, ώστε να μπορούν να ενσωματωθούν σε κλωστοϋφαντουργικά υλικά. Οι τεχνικές ενσωμάτωσης που θα αναπτυχθούν θα είναι συμβατές με διαδικασίες μεγάλης κλίμακας και χαμηλού κόστους, με στόχο την εφαρμογή τους σε βιομηχανική κλίμακα για την παραγωγή έξυπνων και λειτουργικών κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων και ενδυμάτων για διάφορες χρήσεις.
Σύμφωνα με τον επιστημονικά υπεύθυνο του έργου, καθηγητή φυσικής του ΑΠΘ, Στέλιο Λογοθετίδη, «τα έργα θα ολοκληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2013». Η χρηματοδότηση προέρχεται από το πρόγραμμα «Συνεργασία» του ΕΣΠΑ, με προϋπολογισμό 700 χιλιάδες ευρώ για το «Νανοργάνικ» και 785 χιλιάδες ευρώ για το «Υφατρόνικ».
Στη Θεσσαλονίκη πραγματοποιούνται επιστημονικές συναντήσεις με εκπροσώπους και μέλη των συνεργαζόμενων φορέων, που περιλαμβάνουν ερευνητικούς φορείς όπως το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας του ΙΤΕ, τα οποία συνδυάζουν όλη την ελληνική αριστεία και τεχνογνωσία σε αυτό τον τομέα, καθώς και έξι ελληνικούς βιομηχανικούς φορείς που συμμετέχουν στην προσπάθεια.

http://www.enet.gr/?i=news.el.ellada&id=250645

Δεν υπάρχουν σχόλια